Friday, 26 September 2014

Apa Itu Resdung


Istilah perubatan tradisional - Merupakan kerengsangan hidung yang boleh menyebabkan hidung dan organ-organ lain menjadi gatal dan menimbulkan ketidakselesaan.

Istilah Saintifik - Merupakan virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit.
ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakkan kulit muka. Virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakkan organ-organ tertentu dalam badan.


RESUNG atau seduan (sinusitis adalah sejenis penyakit yang mudah berjangkit dalam waktu yang singkat apabila daya tahan atau antibodi seseorang itu lemah dan tidak dapat menahan kuman resdung / hama yang terus merebak dalam tubuh pesakit.


Percayakah anda resdung adalah penyakit yang berpunca dari parasit demodex atau apa saja yang dipanggil sebagai ulat resdung. Terdapat kira-kira 44 jenis resdung.

Masalah resdung berpunca dari alahan terhadap habuk, debu, pemakanan , pencemaran dan sebagainya.

Punca Penyakit Resdung

Pada kebiasaannya, para pesakit resdung akan mengalami situasi seperti bersin dengan kerap, dengkuran luarbiasa, batuk, gatal hidung, cepat letih, muka terasa sakit dan pening kepala waktu pagi.

Bagi pesakit resdung yang kronik pula, resdung berisiko menyebabkan punca telinga menjadi pekak. Sebelum bercerita lebih lanjut tentang Set Resdung Shaklee, terlebih dahulu kita perlu tahu apa punca sebenarnya yang menjadi penyebab berlakunya penyakit resdung ini.

Pakar Hidung, Telinga dan Tekak Hospital Pakar Perdana, Dr. Mohamad Hamzah menyatakan resdung adalah sejenis penyakit hidung yang berpunca daripada radang pada membran. Sinus pula merujuk kepada rongga dalam tulang muka yang dipenuhi mukosa. Rongga sinus yang tersumbat berisiko menyebabkan masalah kesihatan kerana bakteria dan kulat mudah membiak di dalamnya serta menghasilkan nanah. Sebagai tambahan, resdung juga boleh berpunca disebabkan oleh rerambut halus silia dalam rongga sinus yang gagal menyempurnakan tugas untuk melancarkan aliran mukus. 

Antara komplikasi penyakit resdung:

**Jangkitan nanah di sekeliling kawasan mata
**Jangkitan otak (meningitis)
**Sakit tekak yang kronik
**Jangkitan tulang muka
**Memburukkan keadaan lelah
**Berdengkur yang kronik
**Jangkitan telinga dan tonsil, terutamanya kanak-kanak
**Alahan hidung atau hidung sensitif
**Selesema biasa yang melarat.

Boleh dirawat dengan Set Resdung Shaklee atau Bella Formula Sinus Care.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...