Tuesday, 12 January 2016

Cara Meneran Semasa Bersalin

Petua Meneran Semasa Bersalin



Bagi ibu yang pertama kali nak bersalin..mesti risau akan saat2 nak bersalin nanti kan...
Disini...Husna share kan cara-cara untuk meneran dengan yang betul...

CARA MENERAN SEMASA BERSALIN.

1. Angkat kepala dagu cecah dada.
2. Mata pandang perut
3. Tangan pegang (bahagian kaki yang berhampiran buku lali)
4. Masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan tak kuat


5. Masa teran tu jangan sesekali angkat punggung.kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina
6. Tarik nafas sedalam yg boleh n teran mcm nak buang air besar tanpa blow nafas anda..teran sekuat yang terdaya selama yang boleh dan curi nafas then sambung teran..tiap kontraksi try 3kali...time kontraksi je push sebab time tu bby pun gerak sama so jangan buang masa ada kontraksi terus push mcm cara2 tadi..xde kontraksi,relax...

7. Baca bismilah, selawat
8. Tips tambahan: kongsi la tips ni dengan husband supaya dapat mengingatkan anda. Mungkin masa tu anda akan terlupa dek menahan sakit.bila husband dah tau senang la dia memberi panduan kan (masa tgk tu ada sorang suami nie setia menemani isteri dia bersalin, sambil bisik-bisik kat isteri dia bagi semangat)

Husna doakan bagi ibu2 yang sedang menanti saat kelahiran tu..moga semuanya selamat..
Bila dah masuk labour room tu nanti..jangan lupa petua yang Husna Share kan ni ye....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...